PÅ SCEN

2020:

6 FEBRUARI: MalmöTXT, Inkonst, Malmö
14 FEBRUARI: Teater Trixter, Göteborg
21 MARS KL: Poesimässan, Göteborg – uppskjuten!
15 APRIL: Digital releasefest
5 SEPTEMBER: Pride Finspång (livesändning)
12 SEPTEMBER: Lindholmens kulturdag, Göteborg
16 OKTOBER: At the fringe, Tranås (livesändning)
3-4 DECEMBER: Poesimässan, Göteborg (livesändning)

2019:


7 MARS: Författarbesök, Lundby bibliotek, Göteborg
26 APRIL: 1Göteborg, Sensus musikhus Gårda
5
6 JULI: At the fringe, Tranås

16 AUGUSTI: Nyinvigning av Finspångs bibliotek
31 AUGUSTI:
Pride Finspång, Vibjörnsparken, Finspång

7 SEPTEMBER: Lindholmens kulturdag, Göteborg
19 OKTOBER:
Författarbesök, Göteborgs stadsbibliotek

Foto: Hendrik Zeitler

Jenny Luks, At the fringe, Tranås. Foto: Skärmdump från livestream.

AT THE FRINGE I TRANÅS 2020


"At the fringe 2020
stay at home edition" hette kulturfestivalen i Tranås i år. Jag stannade dock inte hemma, utan var gäst på tidskriften Populär Poesis programpunkt fredagen den 16 oktober. Dels var det två fantastiska dagar generellt, med en lång rad möten med andra poeter. Och dels blev det en jättefin läsning på Kultivera på Storgatan. Jag läste ur båda mina böcker och min Pridedikt Inte mitt namn, samt min engelska översättning av dikten Stick. Himla kul att läsa på engelska! Tack Fringe-folket för en lyckad festival som genererade nya kontakter och vänner.

2020-10-20

Hendrik Zeitler och Jenny Luks framför Hendriks foto. Foto: Ulrika Hörnell-Wiberg.

VERNISSAGE PÅ GALLERI THOMASSEN


I januari valde jag och fotografen Hendrik Zeitler ut ett av hans fotografier som skulle få pryda omslaget till Förmångligandet av stjärnor. Bilden är ett kameralöst fotografi, vars teknik Hendrik berättar mer om på sin hemsida, och det finns bara i detta enda exemplar. Detsamma gäller omslaget till Parallellum. Det fotografiet ägs numera av Region Uppsala. Den 10 oktober hade Hendrik vernissage på Galleri Thomassen i Göteborg, där "mitt" bokomslagsfoto nu finns att beskåda, tillsammans med hans andra fantastiska bilder. Fotot på oss är taget av Ulrika Hörnell-Wiberg.

2020-10-10

Jenny och Clas, Teater Aftonstjärnan, Göteborg. Foto: Mattias Luks.

LINDHOLMENS KULTURDAG 2020


Den 12 september deltog jag för andra året i rad på Lindholmens kulturdag. Platsen var en av mina favoritplatser i Göteborg, nämligen Teater Aftonstjärnan, vars verksamhet jag faktiskt börjat engagera mig i. Detta år hade jag med mig min nya vän, vissångaren Clas Kristiansson. Det blev premiär för vårt nya samarbete. Både Clas och jag älskar Alf Hambes musik, så vi har funnit varann i det gemensamma intresset. Jag framförde mina Hambe-inspirerade dikter och Clas sjöng hans visor. En trevlig kombination som vi förhoppningsvis ska fortsätta med.2020-09-13

Jenny Luks, Pride Finspång. Foto: Mattias Luks.

LYCKAD LIVESÄNDNING AV PRIDE

 

För tredje året i rad, deltog jag den 5 september i Pride Finspång. I år blev det ingen parad, utan i stället en digital sändning. Det kändes peppigt redan när jag kom till platsen, där arrangörerna ordnat en riktigt fin scen och "tevesoffa". Jag blev intervjuad om hur det är att vara ickebinär och jag läste också en nyskriven dikt, Inte mitt namn. Den handlar om varför man blev som man blev. Kan man svara på det? Jag passade också på att väva in Finspång i dikten – ett fint litet samhälle men också emellanåt inskränkt, som så många andra småorter.2020-09-07

Gyllene Tider-haiku.

NYA SIDOR AV HALLANDS POESIKANON

 

Man vill ju inte resa långt just nu. Men jag var bara tvungen att lämna hemmet för ett ögonblick. Från Göteborg till Halmstad tar man sig på en timme, så jag bestämde mig för att åka ner och insupa lite Alf Hambe-atmosfär. Men i stället lyssnade jag konstant på Gyllene Tider. Det slutade med att jag lite på skoj skrev sju Gyllene Tider-haikus som nu ligger uppe på Instagram. Sviten heter Kåt i Halmstad. Jag är också glad att min bok nu finns på Halmstad stadsbibliotek. Där hör den hemma.

2020-06-27

Sayam, Tommy och Jenny spelar in podden Poesijakten.

MEDVERKAN I PODDEN POESIJAKTEN

 

I det senaste avsnittet av den Göteborgsbaserade podden Poesijakten, hade jag äran att få vara huvudperson. Sayam och Tommy som driver podden intervjuade mig om mina böcker och om hur jag inspirerats av Alf Hambe. Jag läste också Hambes vackra och egenartade text Trädet samt min egen dikt Vissa måste dö, fritt efter Alf välkända sång Visa i Molom. Här är en länk till det trevliga avsnittet: Poesijakten #25 Jenny Luks


2020-03-28

Jenny Luks, Teater Trixter, Göteborg. Foto: Mattias Luks.

HÄRLIG KÄRLEKSKVÄLL PÅ TRIXTER

 

På alla hjärtans dag arrangerade Teater Trixter (Göteborg) en kärlekskväll med en rad olika uppträdanden, med allt från dans och poesi till ett slags naturvetenskaplig stand up om nakensnäckors sexliv. Fantastiskt fin kväll, med flera intressanta möten. Jag läste bland annat från kapitlet Brev i Parallellum om en kanske inte helt och hållet lyckad kärlekshistoria. Publiken skrattade gott åt humorn i dikterna och jag spontansålde några böcker. Tack Trixter!

2020-02-15

Jenny Luks, Göteborgs stadsbibliotek. Foto: Hendrik Zeitler.

GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK

 

Lördagen den 19 oktober var jag gäst på Göteborgs stadsbibliotek under rubriken Alf Hambe i text och ton. Det var nästan fullsatt på Trappscenen när jag pratade och skojade om Alf Hambe, samt givetvis läste mina Hambeinspirerade dikter. Camilla Jonasson och Pelle Husvall spelade bland annat Visa i Molom. Det är himla kul att se vilket stort intresse det finns för denna fantastiska diktare. Foto: Hendrik Zeitler.

2019-10-20

Teater Aftonstjärnan, Göteborg.

LINDHOLMENS KULTURDAG 2019

 

Den 7 september arrangerades Lindholmens kulturdag för fjärde året. Evenemanget utgick från den vackra Teater Aftonstjärnan på Hisingen och jag hade det stora nöjet att få läsa mina Hambedikter inför en trevlig publik, som kanske tack vare en lite högre medelålder gott och väl kände till Alf Hambe. Nu ser jag fram emot Stadsbiblioteket den 19 oktober där jag ska prata om Hambe och två musiker ska även framföra ett par av hans visor.

2019-09-08

Pride Finspång. Foto: Jenny Luks.

PRIDE I MIN HEMSTAD

 

Siste augusti arrangerades Pride i min hemstad Finspång för andra gången. Pride betyder jättemycket för denna lilla bruksort i norra Östergötland. Jag vill gärna vara alltigenom positiv men det har förekommit en del homofobiska otrevligheter i Finspång. Men Pride blev i vilket fall en fantastisk dag. Solen sken, tåget var långt och budskapet var kärlek, kärlek och mer kärlek. Jag var inbjuden att hålla tal och läsa en dikt. En stor ära för mig!

2019-09-05

Jenny Luks, Norrköpings stadsbibliotek.

MASSOR AV FINSPÅNG

 

Den 16 augusti var jag inbjuden att läsa dikter på nyinvigningen av Finspångs bibliotek, det vill säga i min hemstad. Det blev en väldigt lyckad eftermiddag och proppfullt med besökare. Jag läste både från Parallellum och från Hambematerialet. Nästa läsning blir på Pride Finspång den 31 augusti där jag återigen blivit inbjuden att snacka. Jag passade också på att hälsa på min bok på stadsbiblioteket i Norrköping.

2019-08-20

Peter Nyberg, Jenny Luks och Jimmie Svensson.

AT THE FRINGE I TRANÅS


Jag blev inbjuden av tidskriften Populär Poesi att delta på kulturfestivalen At the fringe i Tranås 5-6 juli. Det var två riktigt fina dagar. På fredagen deltog jag i ett panelsamtal om själva tidskriften, som fyller tio år i år. Och efteråt arrangerades diktuppläsning där jag så klart läste mina Hambeparafraser. På lördagen hade jag och Jimmie från Populär Poesi ett samtal om Hambe på biblioteket. På bilden: Chefredaktör Peter Nyberg och diktredaktören Jimmie Svensson. 

2019-07-10

Jenny Luks, Sensus, Göteborg. Foto: Patrik Sandström.

NYA FESTIVALEN 1GÖTEBORG


Fredagen den 26 april arrangerades kulturfestivalen 1Göteborg för första gången. Bakom evenemanget står föreningen Musiker mot rasism. Uppträdanden skedde på en lång rad platser runt om i Göteborg och jag fick möjligheten att läsa dikter på Sensus musikhus i Gårda. Det var första gången som jag läste helt och hållet från mitt Hambemanus. Riktigt kul och fint att få testa dikterna på publik. Bilden är tagen av Patrik Sandström.

2019-05-02

Tidskriften Populär Poesi. Foto: Jenny Luks.

HAMBE I POPULÄR POESI


Mitt arbete med mina dikter inspirerade av Alf Hambe fortsätter. I slutet av april kom senaste numret av tidskriften Populär Poesi där jag publicerat en essä om Hambe, om mitt möte med honom och om mitt projekt. Det har varit ett jättespännande uppdrag och jag är riktigt nöjd med resultatet. Numret går att beställa på Populär Poesis hemsida. Bilden i tidningen är tagen av Hendrik Zeitler.

2019-04-24

Boken Parallellum. Omslagsfoto: Hendrik Zeitler.

FÖRFATTARKVÄLL I GÖTEBORG


Den 7 mars 2019 besökte jag Lundby bibliotek i Göteborg för en egen författarkväll. Jag läste ur min bok Parallellum samt pratade om mitt skrivande. Det var en riktigt härlig kväll där jag bland annat pratade om att skriva om det vulgära. Jag berättade också om mitt pågående projekt om vispoeten Alf Hambe. Jag läste bland annat dikten Frosten som är publicerad i tidskriften Populär Poesi. Det kommer mer på temat framöver - håll utkik!

2019-03-10

Alf Hambes signatur. Foto: Jenny Luks.

EN DAG I MOLOM LAND

 

Just nu jobbar jag med en essä om vissångaren Alf Hambe. Jag och min vän, fotografen Hendrik Zeitler, fick den fina möjligheten att i januari åka ner till Steninge i Halland, för att träffa och fotografera Alf Hambe. Det var så klart en stor stund i mitt liv och en dag jag kommer bära med mig för alltid. Mer om projektet kommer senare i vår. Självklart bad jag om en hälsning i ett musiktryck som jag hade med mig, Visa i Molom från 1965.

2019-02-10

JENNY LUKS

STYRFARTEN 15

417 64 GÖTEBORG

INFO@JENNYLUKS.SE

0738337278

© Jenny Luks 2020. All rights reserved.