JENNY LUKS JOURNALIST

 

Jag är anställd på den gröna nyhetstidningen Syre, där jag är redaktör för matsidorna. Jag skriver också emellanåt artiklar på andra teman, som exempelvis djurrätt, kultur och HBTQ+.

Alla mina Syreartiklar finns samlade på denna sida:

tidningensyre.se/author/jenny-luks/


Mitt främsta fokus är vegansk mat. Jag bevakar allt som händer inom den växtbaserade livsmedelssektorn, har stenkoll på branschen och skriver artiklar om allt från produktnyheter till baljväxtodlingar. Jag skriver också krogrecensioner, med störst fokus på Göteborg.

VEGAN GÖTEBORG

Vegangoteborg.se är en vegansk restaurangguide som jag startade 2007. Alla restauranger är testade av mig personligen. Guiden rymmer över 300 restauranger, kaféer, gatukök och foodtrucks. Totalt har sidan rymt närmare 1000 matställen. Sidan drivs helt ideellt utan vinstintressen.

PINTO MAGASIN


Pintomagasin.se är en vegansk nyhetssajt som jag drev 2011–2017. På Pinto Magasin har jag rapporterat om alla typer av nyheter som rör vegansk mat.

VEGOKOMMISSIONEN


På den veganska recensionssajten Vegokommissionen har jag skrivit krogrecensioner 2–3 gånger i månaden under 2017–2018. Vi var fyra rutinerade skribenter och vegoprofiler som täckte in Stockholm, Göteborg och Malmö.


ÖVRIGA SKRIBENTUPPDRAG


Under åren har jag skrivit för bland andra Norrköpings tidningar, Corren, TT/ELA, Götheborgske spionen, Fria tidningen, Djurens rätt och Rädda djuren.

FÖREDRAG OCH PANELSAMTAL

Jag har under åren som aktiv i djurrättsrörelsen och sedermera som journalist och självständig expert, hållit föredrag och deltagit i panelsamtal om vegansk mat.

UTBILDNING

Bona Folkhögskola, Motala:

Skrivarlinjen påbyggnadsår, 2002–2003
Journalistlinjen, 1997–1999
Skrivarlinjen, 1994
–1995

HEMSIDOR OCH BILDBEHANDLING

Jag gör också enklare hemsidejobb samt scannar och redigerar foton. Det vill säga: Jag gör lite allt möjligt.

frilansarna.org

barbroravander.com

Mitt företag heter Pinto Media. Jag är momsregistrerad och har F-skatt.