BÖCKER

KORNSKIKTET (2022)

Boken Kornskiktet av Jenny Luks. Omslagsfoto: Hendrik Zeitler.

Kornskiktet är ett lager i överhuden. Under lagret bosätter sig kroppshat, sorg och frustration. Jenny Luks dikter gestaltar en osmickrande vrede inför det tilldelade könet och en önskan att få kliva ur skinnet, men undersöker samtidigt en möjlig försoning med kroppen.

Kornskiktet (Tallbergs Förlag) är en oglamorös berättelse om könsdysfori. Bortom tidningsrubrikerna.

"Det är på ett skickligt sätt som Jenny Luks skildrar en mängd motstridiga känslor och dualiteter. Läsaren släpps in i en kroppslighet som diktjaget själv vill ut ur, och beskriver sig sitta fast i."

"Kornskiktet är en text där kroppen ständigt är där, liksom ilskan, sorgen och önskan. Det är också en text som berör mig, för i min läsning om kukar och höfter och nerver blir jag påträngande medveten om min kropp. Att jag sitter i den. Aldrig förut har en text inte bara emotionellt, utan även fysiskt berört mig."


Sara Ek, KULT Magasin

"I dikterna gestaltas lukter och smaker; dikterna känns i kroppen, mest som ett obehag, ibland till och med vämjelse. De skakar om, är angelägna och tar sig in under huden."


Catharina Bergman, BTJ-häftet nr 9/2022

FÖRMÅNGLIGANDET AV STJÄRNOR (2020)

Boken Förmångligandet av stjärnor. Omslagsfoto: Hendrik Zeitler.

I över 30 år har Jenny Luks fascinerats av vispoeten Alf Hambes universum. Hans egensinniga språk, de mytiska balladerna och de halländska stränderna och skogarna som tycks rymma de mest finurliga figurer, andar och väsen.

I boken Förmångligandet av stjärnor (Fri Press Förlag) har Jenny Luks tagit avstamp i Hambes berättelser och gjort dem till sina egna. Boken innehåller 14 dikter inspirerade av de 14 sångerna på albumet Molom från 1977.

Läs mer om boken...

"Det känns som att jag varit med och skrivit den här boken."

Alf Hambe


"Dikternas motiv är ofta kroppen och naturen, vilka Luks beskriver med fin språkkänsla."


Evelina Ivarsson, BTJ

PARALLELLUM (2018)

Boken Parallellum. Omslagsfoto: Hendrik Zeitler.

I diktsamlingen Parallellum undersöker Jenny Luks sexualitet och könsidentitet. I geologin leker hen med okända termer, i skogen återuppfinns mystiken och i en mörk gränd kidnappas kroppen och könet. Jenny Luks berättar tragikomiska historier om herr Kaktus, om att bli nedsparkad på en bar i Halmstad, och om breven till Jens.

Parallellum är Jenny Luks debutbok där svart humor blandas med det allra mest intima och det universella: saknad, sorg och åtrå.

"En stark, allvarlig och skoningslös dikt präglad av en befriande illusionslöshet och en extraordinär språklig och bildmässig fantasi."

Stefan Skogelin

Lärare i litteraturvetenskap och litterär gestaltning

"Jenny Luks arbetar med sinnrika bildflöden som syftar till att ge läsaren en fysisk känsla för diktens innehåll."


Peter Nyberg
F d chefredaktör, Populär Poesi