JENNY LUKS JOURNALIST / PINTO MEDIA

 

Jag är deltidsanställd på den gröna nyhetstidningen Syre, där jag är redaktör för matsidorna. Jag skriver också emellanåt artiklar på andra teman, som exempelvis djurrätt, kultur och HBTQIA+.

Mitt främsta fokus är vegansk mat. Jag bevakar allt som händer inom den växtbaserade livsmedelssektorn, har stenkoll på branschen och skriver artiklar om allt från produktnyheter till baljväxtodlingar. Jag skriver också krogrecensioner, med störst fokus på Göteborg.

I övrigt är jag i synnerhet haj på musik, teater, konst och litteratur.

Alla mina Syreartiklar finns samlade här!

Länk till fullständigt CV här!

ANLITA MIG!

Just nu är jag öppen för nya jobbuppdraganställning eller frilans. Skribentjobb, hemsideuppdrag, kommunikatörsuppdrag eller annat smått och gott som kan passa en journalist och kulturarbetare med mina kompetensområden.

Jag sätter stort värde på skrivandet som hantverk, det vill säga jag strävar alltid efter att vara en god stilist. Jag är extremt noggrann, oavsett om det gäller text, foto, hemsidor, scenprogram eller service.

Jag är utåtriktad och social samt har stor scenvana från föredrag, panelsamtal och litterära framträdanden. Efter decennier av föreningsengagemang och påverkansarbete, har jag också god förmåga att planera, arrangera och leda allehanda former av evenemang och kampanjer. Jag har också stor erfarenhet av vegansk matlagning.

Jag äger bra kamerautrustning, behärskar bland annat Photoshop och WordPress samt har ett estetiskt öga i allt jag gör.

VEGAN GÖTEBORG

Vegan Göteborg var en vegansk restaurangguide som jag startade 2006. Alla restauranger var testade av mig personligen. Totalt har guiden rymt närmare 1000 restauranger, kaféer, gatukök och foodtrucks. Sidan drevs helt ideellt utan vinstintressen. 2022 satte jag guiden på paus på grund av tidsbrist.

PINTO MAGASIN


Pinto Magasin var en vegansk nyhetssajt som jag drev 2011–2017. På Pinto Magasin har jag rapporterat om alla typer av nyheter som rör vegansk mat.

VEGOKOMMISSIONEN


På den veganska recensionssajten Vegokommissionen har jag skrivit krogrecensioner 2–3 gånger i månaden under 2017–2018. Vi var fyra rutinerade skribenter och vegoprofiler som täckte in Stockholm, Göteborg och Malmö.


ÖVRIGA SKRIBENTUPPDRAG


Under åren har jag skrivit för bland andra Norrköpings Tidningar, Corren, TT/ELA, Götheborgske Spionen, Fria Tidningen, Djurens Rätt och Rädda Djuren.

FÖREDRAG OCH PANELSAMTAL

Jag har under åren som aktiv i djurrättsrörelsen och sedermera som journalist och självständig expert, hållit föredrag och deltagit i panelsamtal om vegansk mat.

HEMSIDOR OCH BILDBEHANDLING

Jag gör också enklare hemsidejobb (som min egen) samt scannar och redigerar gamla familjefoton (även negativ och dia). Det vill säga: Jag gör lite allt möjligt.

fridasvensson.se

barbroravander.com

UTBILDNING

Bona Folkhögskola, Motala:

Skrivarlinjen påbyggnadsår, 2002–2003
Journalistlinjen, 1997–1999
Skrivarlinjen, 1994
–1995Jag är momsregistrerad och har FA-skatt.

Jenny Luks på Vegovision, Göteborg.
Jenny Luks, Svenska Mässan, Göteborg. Foto: Hendrik Zeitler.
Jenny Luks, Svenska Mässan, Göteborg. Foto: Hendrik Zeitler.

Foto: Hendrik Zeitler

EGNA FOTON FRÅN ARTIKLAR OCH KROGRECENSIONER: