AKTUELLT 2021

Jenny på Halländsk bokmässa. Foto: Emma Steinwall.

HALLAND HALLAND HALLAND


Jag brukar skoja om att jag aldrig lyckas slå igenom i Halland, trots min Alf Hambe-inspirerade bok. Men den 27 november var det äntligen dags. Jag hade lyckats nästla mig in på Halländsk bokmässa i Falkenberg. Där hade jag eget bokbord samt läste i Poesihörnan och deltog i ett soffsamtal om poesi. Om jag fick mitt genombrott i Halland? Tjaa, det är väl kanske att ta i, men det var roligt att få prata lite om Alf vid bokbordet. Vad har jag mer på gång? Jo, jag ska medverka vid Sayam Chortips relase av boken Omfamningen. Han har bjudit in ett gäng Fri press-poeter till festen på Brewhouse i Göteborg den 12 december.

2021-11-30

Jenny på Forum för poesi och prosa. Foto: Jarmo Väyrynen.

FORUM FÖR POESI OCH PROSA


Det börjar som sagt lossna lite grann på scenfronten. I början av oktober hade jag det stora nöjet att läsa på Forum för poesi och prosa på Musikens hus i Göteborg, arrangerat av Författarcentrum Väst. Det var jag, Susanna Alakoski, Wanda Bendjelloul och Mats Kolmisoppi som var gäster. Forum för poesi och prosa arrangeras en gång i månaden och det är ett mycket trevligt sammanhang. Rekommenderas! Jag hade skitskoj och ibland undrar jag vad jag gillar mest med att stå på scen: vara rolig eller läsa dikter. Jag antar att en kombination är det allra bästa. Foto: Jarmo Väyrynen.

2021-11-30

Jenny skriver bokkontrakt.

LÄSA I RADIO OCH PÅ SCEN


2021 går fortsatt trögt men nu under hösten börjar det i alla fall röra på sig en smula. Jag ser väldigt mycket fram emot Forum för poesi och prosa den 6 oktober, då jag ska läsa tillsammans med Susanna Alakoski, Wanda Bendjelloul och Mats Kolmisoppi på temat Arv och miljö. Evenemanget äger rum på Musikens hus i Göteborg. Och i november medverkar jag på Halländsk bokmässa. Roligt i närtid var att läsa Trädet av Alf Hambe i Dagens dikt, Sveriges radio P1. Roligt i framtiden är min tredje bok som kommer våren 2022. Jag skrev kontrakt i juli. Digital signering men jag kunde inte låta bli att låtsasposera med papper och penna.

2021-09-15

Skrivmaskin. Genrebild från Pixabay.

JAG SKRIVER I DINA ORD


Jag skriver i dina ord. Så heter en nationell skrivtävling för gymnasieungdomar som Författarcentrum arrangerar varje år. I år hade jag den stora äran att få agera jury. Dels fick jag vara med och ta fram tre finalisister från Region Väst och dels satt jag i riksjuryn och tog fram vinnarna för hela landet. Det var ett ruggigt spännande arbete och jag måste säga att många av bidragen som skickades in kickade rumpa, helt klart. Och vinnarna imponerade onekligen. Jag vill ringa upp minst ett tjugotal av alla tävlande och skrika i luren: "FORTSÄTT SKRIV, FÖR TUSAN!". Men det behövs nog knappast. Det tror jag säkert att de redan planerat.

2021-06-30

Skärmdump från inspelning av dikten Brev III.

LITE FILMTESTER PÅ YOUTUBE


Efter att ha lärt mig grunderna i filmredigeringsprogrammet Premiere i samband med min releasefilm förra året, har jag nu så smått börjat fylla på min Youtubekanal. Jag har köpt en ny kamera, mick och snart också en fond. Jag tycker det är himla kul att sitta och klippa, men är så klart endast en glad amatör
än så länge i alla fall. Jag gillar att gå in för saker när jag väl börjat, så jag funderar på att läsa på en hel del. Vi får se var det landar. Nu har jag i vilket fall testat med och utan musik samt med och utan mitt fejs. Mer lär det bli så snart min bakgrundsfond är här.

2021-02-20

Tidskriften Populär Poesi, tema Äckel.

ÄCKLIGA DIKTER I POPULÄR POESI


Nu har senaste numret av tidskriften Populär Poesi landat i postfacket. Riktigt kul att vara med igen. Denna gång bjussar jag på ett utdrag från kommande projekt på temat könsdysfori. Jag har alltså (tillfälligtvis?) lagt Alf åt sidan för ett litet slag. Det är ett kul nummer, helt klart, med alla möjliga uttryck för äckel oavsett om det gäller egna känslor inför kroppen eller jättejättemogna texter om kiss och bajs. Rekommenderas och finns att köpa från Populär Poesis hemsida. Det som händer härnäst i mitt liv är att jag köpt en ny kamera så att jag kan spela in lite diktläsningar.

2021-01-25

Kåt i Halmstad från Ordkonst.

JÄTTEKÅT I TIDSKRIFTEN ORDKONST


Min Förmångligandet-parodi som jag skrev i Halmstad i somras, finns nu som bidrag i tidskriften Ordkonst. Fast bara en liten, liten del. Temat för numret är Mikro och jag fick rum i det lilla appendixhäftet som följde med huvudnumret. Min dikt är ett utdrag från en Gyllene Tider-haiku (hur man nu lyckas minska ner en haiku). För att göra lite reklam i coronatider, har de medverkande skickat in läsningar som publiceras på Ordkonsts Instagram. Mitt klipp finns att se här! Och hela haikusvikten finns att läsa här!

2021-01-25

Jenny Luks, Sveriges radio, Göteborg.

DAGENS DIKT I SVERIGES RADIO P1


I höstas fick jag erbjudandet att läsa in Dagens dikt i P1. Detta anrika radioprogram som sänds sex dagar i veckan kl 12.01. Det var minst sagt en överraskning, men glad blev jag förstås. SR/SVT-huset i Göteborg ligger bara några hållplatser från mig, så det var enkelt fixat. Den 14 januari sändes den första dikten, Frosten från Förmångligandet av stjärnor. Frosten är en kort dikt som jag brukar avsluta mina läsningar med. Den är inspirerad av Alf Hambes visa I Molom vid människodalen och jag har tolkat den som en kamp mellan det onda och det goda gestaltat i årstidernas växlingar. Lyssna här: Dagens dikt 14 januari.

2021-01-15