AKTUELLT 2023

Jenny Luks, Göteborgs stadsbibliotek. Foto: Frances Sprei.

KULTURNATTA PÅ STADSBIBLIOTEKET

Att bli inbjuden att läsa på bibliotek är alltid det finaste. Att bli inbjuden till Göteborgs Stadsbibliotek är det finaste av det finaste. För att jag älskar bibliotek och värdesätter vikten av deras existens. För fyra år sedan hade jag min första läsning på Stadsbiblioteket. Då hade jag ännu inte släppt min Hambeinspirerade bok Förmångligandet av stjärnor, utan läste ur mitt ännu inte utgivna manus och berättade om Alf Hambe för en nästan fullsatt trappscen. Den 27 oktober hade jag den stora äran att få uppträda på Kulturnatta. Jag passade på att läsa ur alla mina tre böcker denna kväll, med lite extra fokus på Förmångligandet, som en väldigt försenad releasefest. Den släpptes ju precis när pandemin kickade in. Foto: Frances Sprei.

/Göteborg, 2023–10–30

Jenny Luks på Götaplatsen, Göteborg.

40 POETER PÅ 400 MINUTER

Göteborg fyller 402 år i år och det måste ju firas. Okej, ni fattar säkert: Det är 400 år som är värt att fira, men en pandemi kom emellan. Göteborgs stadsbibliotek i samarbete med Göteborgs Konsthall (och konstverket Drömmarnas monument) arrangerade ett himla fint poesievenemang den 11 juni. 40 poeter fick tio minuter var, vilket gav den tappra publiken 400 minuter poesi. Jag hade kämpat rejääält för att få ihop en nyskriven text med Göteborgstema. Det var inget krav, men jag ville helst slippa läsa gammal skåpmat. Jag flyttade till Majorna i höstas och har haft lite svårt att finna mig till rätta. Jag får ofta höra att jag borde vara glad som fått chansen att bo där. Men är jag så glad egentligen? Eller är jag bara vit och privilegierad? Läs mitt tal till Azaleadalen här! Ps. Ja, jag gillar glass. Spana in mitt veganska glasstest på Instagram här!

/Göteborg, 2023–06–15

Dag Persson och Jenny Luks.

UNDERSÖKER FAUNAN I HÄSSLEHOLM

Jag har varit relativt mycket i Skåne, framför allt i Malmö där min bror bor. Men i Hässleholm hade jag aldrig varit förrän den 25 februari. Jag blev inbjuden till ett poesievenemang på Hässleholms kulturhus, arrangerat av Textival i Västra Götaland och Malmötxt i Skåne. På scen stod även Illari Jozwikowska, Petra Mölstad och Johanna Gustafsson Ahlzén. På plats fanns också min förläggare Dag Persson från Fri Press. Himla kul! Jag tolkade temat FAUNA medvetet väldigt bokstavligt och plockade fram en massa djur från mina böcker. Det finns mååånga. I synnerhet i Parallellum. Stad och natur och djur och geologi fick agera kuliss denna kväll, men som vanligt är det relationer och kärlek och lust och könsidentitet som är de verkliga motiven i mina dikter.

/Göteborg, 2023–03–01