AKTUELLT 2020

Jenny Luks, Poesimässan, Göteborg. Foto: Skärmdump från livestream.

POESIMÄSSAN 2020


Efter många om och men blev det slutligen en Poesimässa på Göteborgs stadsbibliotek – uppskjuten från i våras och nu i stället arrangerad digitalt 3-4 december. Jag hade den stora glädjen att få representera mitt förlag, Fri press. Det var lite kusligt och öde inne på Trappscenen, där poeterna samlades före sändningen. Förra året var här ju nästan fullsatt (bilden ovan). Vi gick nu in en och en till Hörsalens scen där vi fick sex minuter var att uppträda. Det var ett fint och proffsigt genomfört program och jag läste så klart ur Förmångligandet av stjärnor. Tack Bibblan!

2020-12-05

Jenny Luks, At the fringe, Tranås. Foto: Skärmdump från livestream.

AT THE FRINGE I TRANÅS 2020


"At the fringe 2020
stay at home edition" hette kulturfestivalen i Tranås i år. Jag stannade dock inte hemma, utan var gäst på tidskriften Populär Poesis programpunkt fredagen den 16 oktober. Dels var det två fantastiska dagar generellt, med en lång rad möten med andra poeter. Och dels blev det en jättefin läsning på Kultivera på Storgatan. Jag läste ur båda mina böcker och min Pridedikt Inte mitt namn, samt min engelska översättning av dikten Stick. Himla kul att läsa på engelska! Tack Fringe-folket för en lyckad festival som genererade nya kontakter och vänner.

2020-10-20

Hendrik Zeitler och Jenny Luks framför Hendriks foto. Foto: Ulrika Hörnell-Wiberg.

VERNISSAGE PÅ GALLERI THOMASSEN


I januari valde jag och fotografen Hendrik Zeitler ut ett av hans fotografier som skulle få pryda omslaget till Förmångligandet av stjärnor. Bilden är ett kameralöst fotografi, vars teknik Hendrik berättar mer om på sin hemsida, och det finns bara i detta enda exemplar. Detsamma gäller omslaget till Parallellum. Det fotografiet ägs numera av Region Uppsala. Den 10 oktober hade Hendrik vernissage på Galleri Thomassen i Göteborg, där "mitt" bokomslagsfoto nu finns att beskåda, tillsammans med hans andra fantastiska bilder. Fotot på oss är taget av Ulrika Hörnell-Wiberg.

2020-10-10

Jenny och Clas, Teater Aftonstjärnan, Göteborg. Foto: Mattias Luks.

LINDHOLMENS KULTURDAG 2020


Den 12 september deltog jag för andra året i rad på Lindholmens kulturdag. Platsen var en av mina favoritplatser i Göteborg, nämligen Teater Aftonstjärnan, vars verksamhet jag faktiskt börjat engagera mig i. Detta år hade jag med mig min nya vän, vissångaren Clas Kristiansson. Det blev premiär för vårt nya samarbete. Både Clas och jag älskar Alf Hambes musik, så vi har funnit varann i det gemensamma intresset. Jag framförde mina Hambe-inspirerade dikter och Clas sjöng hans visor. En trevlig kombination som vi förhoppningsvis ska fortsätta med.2020-09-13

Jenny Luks, Pride Finspång. Foto: Mattias Luks.

LYCKAD LIVESÄNDNING AV PRIDE

 

För tredje året i rad, deltog jag den 5 september i Pride Finspång. I år blev det ingen parad, utan i stället en digital sändning. Det kändes peppigt redan när jag kom till platsen, där arrangörerna ordnat en riktigt fin scen och "tevesoffa". Jag blev intervjuad om hur det är att vara ickebinär och jag läste också en nyskriven dikt, Inte mitt namn. Den handlar om varför man blev som man blev. Kan man svara på det? Jag passade också på att väva in Finspång i dikten – ett fint litet samhälle men också emellanåt inskränkt, som så många andra småorter.2020-09-07

Gyllene Tider-haiku.

NYA SIDOR AV HALLANDS POESIKANON

 

Man vill ju inte resa långt just nu. Men jag var bara tvungen att lämna hemmet för ett ögonblick. Från Göteborg till Halmstad tar man sig på en timme, så jag bestämde mig för att åka ner och insupa lite Alf Hambe-atmosfär. Men i stället lyssnade jag konstant på Gyllene Tider. Det slutade med att jag lite på skoj skrev sju Gyllene Tider-haikus som nu ligger uppe på Instagram. Sviten heter Kåt i Halmstad. Jag är också glad att min bok nu finns på Halmstad stadsbibliotek. Där hör den hemma.

2020-06-27

Sayam, Tommy och Jenny spelar in podden Poesijakten.

MEDVERKAN I PODDEN POESIJAKTEN

 

I det senaste avsnittet av den Göteborgsbaserade podden Poesijakten, hade jag äran att få vara huvudperson. Sayam och Tommy som driver podden intervjuade mig om mina böcker och om hur jag inspirerats av Alf Hambe. Jag läste också Hambes vackra och egenartade text Trädet samt min egen dikt Vissa måste dö, fritt efter Alf välkända sång Visa i Molom. Här är en länk till det trevliga avsnittet: Poesijakten #25 Jenny Luks


2020-03-28

Jenny Luks, Teater Trixter, Göteborg. Foto: Mattias Luks.

HÄRLIG KÄRLEKSKVÄLL PÅ TRIXTER

 

På alla hjärtans dag arrangerade Teater Trixter (Göteborg) en kärlekskväll med en rad olika uppträdanden, med allt från dans och poesi till ett slags naturvetenskaplig stand up om nakensnäckors sexliv. Fantastiskt fin kväll, med flera intressanta möten. Jag läste bland annat från kapitlet Brev i Parallellum om en kanske inte helt och hållet lyckad kärlekshistoria. Publiken skrattade gott åt humorn i dikterna och jag spontansålde några böcker. Tack Trixter!

2020-02-15